Met de aanpak van NESO hebben leerlingen een diploma én een baan
Bij schoonmaakopleidingscentrum NESO in Bemmel kunnen leerlingen kennismaken met een vak dat hun leven kan veranderen. “We hebben al zeker twintig leerlingen gehad die tijdens de opleiding ontdekten hoe leuk schoonmaken is”, vertelt Jeroen Aalbers, opleider bij NESO. “En het mooie is dat ze met een erkend diploma direct aan de slag kunnen.”
Hij vertelt enthousiast over het 16-jarige meisje van het Vierbeek College uit Oosterbeek dat haar schoonmaakdiploma haalde en tijdens de opleiding gefascineerd naar de machines voor vloeronderhoud stond te kijken. Jeroen: “Dat was wat ze écht wilde, vertelde ze me. Ze mocht het van mij proberen en bleek er talent voor bleek te hebben. Nu werkt ze 32 uur per week in vloeronderhoud. Heel bijzonder, zo’n meisje dat met die grote machines werkt.”
Twee jongens van De Ziep in Didam zijn voor hem ook mooie voorbeelden. “Ze zagen de bakken voor glazenwassers langs de gevel en wilden dat proberen”, vertelt Jeroen. “Na de opleiding zijn ze nu de jongste glazenwassers met een vakdiploma: 15 en 16 jaar oud. Dat is toch briljant? Het tekort aan vakmensen is groot en het is geweldig om zulke jonge mensen te kunnen motiveren”, vindt Jeroen.
Hoe NESO begon
Het idee voor NESO ontstond vier jaar geleden. Jeroen: “Mijn vader, onze directeur, bedacht in 2020 dat het voor zijn 70ste verjaardag een mooi cadeau zou zijn aan de schoonmaakbranche. Opleiders in deze sector zijn vaak ouderwets en weinig innovatief. Daarom hebben we besloten zelf een opleidingscentrum te beginnen.” In september 2022 werd de droom werkelijkheid en opende NESO officieel zijn deuren. Inmiddels komen mensen uit het hele land en het buitenland naar Bemmel om het vak te leren.
Een opleiding voor iedereen
De opleidingen bij NESO staan open voor iedereen. “We leiden mensen op voor een branche-erkend vakdiploma”, legt Jeroen uit. Het examen wordt afgenomen door de RAS, een erkende examinator. “Dit diploma op mbo 2 niveau is verplicht volgens de cao. Het garandeert dat iemand echt vakbekwaam is.”
Leerlingen op de locaties van De Onderwijsspecialisten gaan bij NESO langs voor een excursie en krijgen dan een rondleiding. Ze zien wat er allemaal mogelijk is en als ze interesse hebben, kunnen ze zich aanmelden voor een van de 10 basisvakopleidingen. Een opleiding duurt 5 tot 7 dagen en na het behalen van het examen ontvangen zij een erkend RAS-diploma. Het opleidingstraject van leerlingen van De Onderwijsspecialisten wordt vergoed vanuit het Europees Sociaal Fonds. Jonèl Jansen is vanuit De Onderwijsspecialisten betrokken als projectleider.
Geslaagde samenwerking
Jeroen is heel blij met de samenwerking. Opleidingscentrum NESO werkt ook samen met schoonmaakbedrijf Aalbers. Deze organisatie onderhoudt niet alleen de locaties van De Onderwijsspecialisten, maar wil ook actief bijdragen aan het succes van leerlingen. “Leerlingen die bij ons hun vakdiploma halen, hebben een baangarantie bij Aalbers”, zegt Jeroen. “Dat betekent betaalde stages en direct een goedbetaalde baan.”
Waarom NESO werkt
De unieke aanpak van NESO is gebaseerd op zes succesfactoren:
- Eerst leren, dan werken. “We zorgen ervoor dat leerlingen goed voorbereid aan het werk gaan”, zegt Jeroen. “Dat voorkomt negatieve ervaringen.”
- Eenvoudige lessen. “Alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd, met duidelijke voorbeelden.”
- Fouten maken mag. “Fouten zijn de beste leermomenten”, legt Jeroen uit. “We moedigen leerlingen aan om zelf oplossingen te zoeken.”
- Veel oefenruimtes. “Onze locatie heeft 2400 m² aan praktijkruimten, zoals kantoren en toiletten, zodat leerlingen gewend raken aan verschillende omgevingen.”
- Geen tijdsdruk. “Leerlingen kunnen net zo vaak opnieuw beginnen als nodig is, zonder extra kosten.”
- Een uitdagende locatie. “Leren bij ons is leuk, en dat motiveert.”
Meer dan een diploma
Voor veel leerlingen betekent het diploma meer dan een papiertje. “Het is vaak hun eerste diploma”, zegt Jeroen. “Dat geeft zenuwen bij een examen, maar na afloop ook zelfvertrouwen en een trots gevoel.” Ook een plus voor de leerlingen: de schoonmaaksector heeft aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. “Een zestienjarige verdient hier een volwassen loon, tussen de 11 en 12 euro per uur. Daarnaast is het werk afwisselend, biedt veel vrijheid en zorgt voor waardering. Schoonmaken is bovendien een vak waarin je structuur leert en je werkhouding verbetert.”
Toekomst van schoonmaken
De vraag naar goed opgeleide schoonmakers is groot. “De branche staat te springen om mensen, er zijn zo’n 18.000 vacatures”, vertelt Jeroen. “Helaas haakt 40% van de nieuwe medewerkers af in de eerste vier maanden, vaak omdat ze niet goed zijn opgeleid. Bij NESO willen we dat veranderen. Met onze aanpak zorgen we ervoor dat leerlingen niet alleen slagen, maar ook echt succesvol zijn in het vak.”